15 Şubat 2010 Pazartesi

Ebeveynler İnternetten Endişeli

Güvenli internet günü için yapılan bir araştırma ülkemizdeki ailelerin internete olan bakış açısını ortaya çıkarttı. İşte hazırlanan raporun çarpıcı sonuçları.
Avrupa Komisyonu'nun güvenli internet programı kapsamında INSAFE tarafından 2004 yılında başlatılan güvenli internet günü, bu yıl ilk kez ülkemizde de gerçekleşecek. 23 Şubat'ta yapılacak olan organizasyona Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu ev sahipliği yapacak.
MMI Türkiye, Turkcell, Türk Telekom ve Mynet'in sponsor olduğu etkinlik için, bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Dataprofil, ebeveynlerin internet algıları ve eğilimleri konulu bir araştırma yaptı.
Araştırmada günümüzde bir aile bireyi haline gelen interneti, anne-babaların nasıl algıladığı, internet kullanımı konusunda ailelerin yaşadığı temel problemlerin ne olduğu ve çocuklara internetin güvenli kullanımı bilincinin nasıl verilmesi gerektiği konusunda tespitlere yer verildi.
Ebeveynler internete güvenmiyor
Bu rapora göre, 6-17 yaş aralığında internet kullanıcısı çocuğu olan 10.992 anne-baba ve 12-17 yaş aralığında 2.816 çocuk üzerinde uygulanan araştırmanın en ilginç sonucu, Türkiye'deki ailelerin yüzde 90'ının çocuklarının internet kullanırken çeşitli risklerle karşı karşıya olduklarını düşünmesi oldu.
Anne-babaların çoğu, çocuklarının internet kullanırken müstehcen ve şiddet içerikli görüntülere maruz kalabileceğini ya da bu tür sitelere girebileceğini düşünüyor.
Bazı veliler ise çocuklarının  internete veya cep telefonuna bağımlı olabileceğini, kişisel ve özel bilgilerinin yabancıların eline geçebileceğini, hatta internet üzerinden istismara - tacize maruz kalabileceğini ve kötü niyetli kişilerle tanışıp arkadaşlık edebileceğini düşünüp endişeleniyor.
Raporun ortaya koyduğu diğer bilgiler ise şöyle;
Çarpıcı rapordan diğer maddeler
  • Küçük yaşlarda günde 80 dakika kadar olan ortalama internet kullanımı, 15 yaşından sonra 2 saatin üzerine çıkıyor. Büyük yaş grupları internetten müzik dinlemek, film izlemek ve sohbet etmeye daha çok vakit ayırıyor. Küçük yaştaki çocuklar ise internette daha çok oyun oynuyor.
  • Çocuklar zararlı içeriklerle karşılaştıklarında genelde bunu anne-babaları ile paylaşıyor ama yaş ilerledikçe yardım talebi önemli ölçüde azalıyor.
  • Anne-babalar, internet kullanan çocuklarını çoğunlukla takip ediyor. Onlarla konuşmak en yaygın yöntem olmakla beraber, özellikle küçük yaş gruplarında çocukların yanına oturma veya gizlice gözleme daha çok tercih ediliyor. Çocukların yaşları büyüdükçe onları takip etmek ise zorlaşıyor.
  • Genelde çocuklara internet kullanımıyla ilgili çeşitli kısıtlamalar ve yasaklar getiriliyor. Zararlı içerikli sitelere girilmesi ve internette uzun zaman geçirmelerini engelleme yazılımlarına başvuruluyor.
  • Anne-babaların yarısından fazlası çocukların internette oyun oynamasının onlar üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanıyor. Yalnız çocukların yaşları ve internet başında geçirilen süreler arttıkça bu algı geriliyor.
  • Anne-babaların çoğu zararlı içerikli siteyle karşılaştıklarında şikayette bulunacağını belirtiyor. En bilinen şikayet mercii olarak ise BTK Bilgi İhbar Merkezi (www.ihbarweb.org.tr) belirtiliyor.
  • Küçük yaşlarda çocuklar, internet kullanımındaki en temel bilgiyi ailelerinden alırken, yaş ilerledikçe arkadaşlar ve internet siteleri önem kazanıyor.
  • Evebeynlerin yarıdan fazlası güvenli internet kullanımı konusunda yeterli bilgilendirme olmadığını düşünüyor.

Öğrencilere Özel Portal 1 Milyon Oldu

Autodesk'in eğitime verdiği destek, öğrenci ve eğitmenlerin, endüstrinin öncü tasarım yazılım ve programlarına kolayca erişimleriyle katlanarak artıyor.
2D ve 3D yazılımlarıyla dünyanın önde gelen şirketleri arasında olan Autodesk, internette oluşturduğu eğitim topluluğuna kayıtlı öğrenci sayısının 1 milyon kişiye ulaştığını açıkladı.
İçerisinde 147 ülkeden 28 binden fazla eğitim kuruluşu temsilcisinin yer aldığı Autodesk Student Community, 2006'dan bu yana hizmet veriyor. Portal, endüstri tasarımı, mimarlık, inşaat, mühendislik, dijital sanat dallarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin, eğitim ve eğitim sonrası süreçte de Autodesk'in bilgisayar destekli tasarım yazılımlarını ücretsiz olarak kullanma imkanı sunuyor.
25 ürünü bulunan Autodesk, 2010 versiyonunu öğrenci ve eğitmenlere bedava (13 aya kadar lisanslı kullanım) yükleme serbestliği tanıyor. Öğrenciler, Autodesk 3ds Max, Autodesk 3ds Max Design ve Autodesk Maya yazılımlarının 6 aylık deneme sürümlerine de Autodesk Education Community'den ulaşabiliyor.
Bu özelliklerden yararlanmak için öğrencilerin sahip oldukları edu.tr uzantılı e-posta adresleriyle http://students.autodesk.com/ internet sitesine kayıt yapmaları gerekiyor.

Savaşlara Lazer Teknolojisi Geliyor

Bilimkurgu filmlerinde görüpte inanmadığımız savaş teknolojileri bir bir gerçek oluyor. Robot zırhlardan sonra şimdi de Amerikan ordusu lazer silahlar üzerinde çalışıyor.
Amerikan ordusunun 80'li yıllarda başlattığı ve teknik imkânsızlıklar yüzünden iptal edilen Yıldız Savaşları (Star Wars) projesi, meyvelerini gecikmeli de olsa vermeye başladı. Günümüzün gelişmiş teknolojisinden faydalanmak isteyen ABD hükümeti geçtiğimiz yıllarda projenin bazı ayaklarını tekrar devreye sokmuştu.
Bunlar içerisinde bilimkurgu filmlerinin değişilmez bir parçası olan lazer silahları da var. Bir süre önce, giyen kişinin gücünü kat be kat artıran biyonik zırhlar geliştiren ordu şimdi de savaş teknolojisinin tamamen değiştirecek olan lazer silahlarını çatışmaya hazır hale getiriyor. Geçtiğimiz aylarda bu teknoloji ilk prototip testlerinde büyük başarı göstermişti.

Tatbikat için özel olarak hazırlanan uçak
Amerikan hava kuvvetleri, kısa süre önce lazer teknolojisinin yeteneklerini  füzeler üzerinde denedi. Modifiye edilmiş, Boeing 747-400 tatbikat sırasında kendine yollanan kısa menzilli füzeleri ilk önce radarında belirledi.
Star Wars gerçek olacak
Daha sonra ise uçakta bulunan uzmanlar, üzerlerine doğru gelen füzelere düşük voltajda lazer yollanıp bunların hedefe kilitlenme sistemlerinin bozulmasını sağladılar. Tatbikatın ikinci aşamasında ise, biraz daha güçlü bir lazerle, uzun menzilli füzeler etkisiz hale getirildi.

Çıplak gözle görünemeyen lazer ancak ısı kameralarıyla farkediliyor
Test edilen üçüncü lazer ise, COIL adını taşıyor ve bu teknoloji teleskoplar tarafından destekleniyor. Megawatt gücündeki bu lazer kimyasal teknolojiyi kullanıyor. COIL ise tatbikat sırasında, atmosferden kendine yollanan yüksek irtifalı lazerleri uzun mesafeden başarıyla patlatmayı başardı.
Daha önce COIL lazeri, yerde bulunan sabit hedefleri etkisiz hale getirmişti. Amerikan ordusunun açıklamalarına göre şu anda geliştirilen lazer teknolojisi mevcut füzelerden çok daha ucuza mal edilebilecek.
Öte yandan, ABD havadan yerdeki hedefleri yok edebilecek çok daha güçlü bir lazeri test etmek için de hazırlıklarını sürdürüyor. Çıplak gözle görünmeyen bu lazer silahları, atmosferden bile ateşlenebildiği için saldırıya uğrayanlara kendilerini savunma fırsatı sunmayacak.

Pardus Üniversite Öğrencileriyle Buluştu

Ülkemiz yazılımcıları tarafından geliştirilen Pardus için yapılan oturumda üniversite öğrencileri işletim sistemini ve yazılımcılığı konuştu.
TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus, 10-12 Şubat tarihlerinde Muğla Üniversitesi'nde gerçekleşen Akademik Bilişim 2010 Konferansı çerçevesinde Üniversitelerde Özgür Yazılım temasıyla bir dizi etkinlik düzenledi.
Etkinlik süresince gerçekleştirilen panelde, üniversitelerde özgürleştirilmiş bilişim altyapısı kullanım yaygınlığının arttırılması için yapılması gerekenlere ve özgür yazılımın sunacağı, birlikte çalışılabilirlik platformların gerekliliklerine dikkat çekilmesi amaçlandı.
Üniversiteliler Pardus'u tartıştı
İki bölüm halinde gerçekleştirilen panelin Üniversitelerde Özgür Yazılım: Başarı Hikayeleri başlıklı birinci bölümünde, bilgi sistemleri altyapısında özgür yazılım çözümleri kullanan üniversitelerden yetkililerin paylaşacağı başarı hikayelerine yer verildi. Panelin özgün yazılımların  yaygınlaştırılması başlıklı ikinci bölümünde ise üniversitelerin bilgi işlem yöneticileri açık kodlu yazılımların geleceğini anlattı.
Başarı hikayelerinin paylaşıldığı, fikirlerin tartışılacağı panel süresince amaç, var olan özgür yazılım bilincinin uygulanabilirliğini görmek ve akademik süreçlerdeki iş modeleri, örneklerle gösterildi.  

Bumerang Gibi Fare

İlginç ve yaratıcı tasarımları ile bilinen Yanko Design adlı tasarım şirketi, Microsoft için çok enteresan bir fare geliştirdi. eVouse adlı bu fare tasarımının detaylarını burada bulabilirsiniz.
Enteresan ve yaratıcı tasarımlara sahip ürünleri bizlerle tanıştıran Yanko Design firması yine enteresan bir ürünle karşımızda.
eVouse adı verilen bu fare, V şeklindeki yapısıyla dikkat çekiyor. Ön kısmında dokunmatik tuşlar olan bu enteresan şekilli fare aynı zamanda dokunmatik ekranlı ürünler için kalem görevi gören bir uca sahip.
Yanko Design'ın en son tasarımı eVouse
İlginç ve yaratıcı tasarımları ile bilinen Yanko Design adlı tasarım şirketi, Microsoft için çok enteresan bir fare geliştirdi. eVouse adlı bu fare tasarımının detaylarını burada bulabilirsiniz.

İlginç ve yaratıcı tasarımları ile bilinen Yanko Design adlı tasarım şirketi, Microsoft için çok enteresan bir fare geliştirdi. eVouse adlı bu fare tasarımının detaylarını burada bulabilirsiniz.

Efektleriyle Yaza Damgasını Vuracak

Uzun süreden beri sessiz kalan Avatar filmi, üst üste iki fragman yayınlayarak teknolojik rüştünü ispatladı. Özel olarak hazırlanmış efektleriyle The Last Airbender yaza damgasına vuracak.
Nickelodeon'ın ödüllü çizgi filmi Avatar: The Last Airbender, yaklaşık bir yıldan beri sinemaya aktarılıyordu. 6.His'le tanılan M. Night Shyamalan tarafından yönetilen The Last Airbender, önümüzdeki yazın en iddialı filmi olarak görülüyor.

Sitene Ekle :
Geçtiğimiz hafta yayınlanan 30 saniyelik fragman ile efektlerinin rüştünü kanıtlayan yapımın daha uzun bir videosu da yayınlandı.
Star Wars, Iron Man, Karayip Korsanları gibi ünlü yapımların efektlerini hazırlayan ILM, The Last Airbender'daki element dövüşleri için özel teknikler geliştirdi. Temmuz 2010'da gösterime girecek olan filmin fragmanı element efektlerinin gerçekçiliyle dikkat çekiyor.

Shiftdelete

Windows Mobile 7'e Saatler Kaldı

Barcelona'da düzenlenecek Mobile World Congress'in en önemli bombası, Windows Mobile 7 İşletim Sistemi olacak.
Yıllardan beri merakla takip edilen ve 55.000 kişiden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan Mobile World Congress, bu sene Barcelona'da düzenlenecek. Bu seneki Mobile World Congress'in bombası belli: Windows Mobile 7.

Photon kod adlı Mobile 7, 2009 sonbaharından beri testerlar tarafından deneniyordu. Sızan bilgiler, grafiksel arabirimin Zune arayüzü ile benzerlik gösterdiği yönünde. Windows Mobile 7'nın piyasaya çıkışı, şu an itibariyle açık ara pazar lideri olan Nokia Symbian'ın canını sıkabilir. Bekleyip göreceğiz.