21 Haziran 2009 Pazar

Tübitak, Conficker Uyarısı Yaptı


Son günlerde bilişim dünyasının korkulu rüyası haline gelen Conficker Virüsü konusunda bir uyarı da Tübitak’tan “acil” koduyla geldi.
Şu ana kadar windows işletim sistemine sahip birçok bilgisayara bulaşmış olan Conficker’den kurtulmanın yollarını http://www.bilgiguvenligi.com.tr adresinden detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Virüsün son sürümü ile zayıf şifre sahipleri hedef alınmış. Ayrıca USB’ler ile diğer sistemlere de yayılan bu virüs konusunda oldukça dikkatli olmak gerekiyor.
Conficker Solucanı’nın henüz bulaşmamış olduğu bilgisayarların acil olarak anti virüs güncellemelerini yapmaları gerekmektedir. Microsoft 23 Ekim 2008 tarihinde yayınlamış olduğu güncelleme ile, Confıcker Virüsü’nden korunmak için Windows 2000, Windows 2003 ve Windows XP işletim sistemi sahiplerinin acil olarak “MS08-67” kodlu güncellemeyi yüklemeleri gerektiğini belirtmişti.

En Korkunç Oyunlar Top 10


Dünyanın en korkunç oyunları, öyle fazla popülerite kazanıyor ki, zaman zaman beyaz perdeye de aktarılabiliyor. Bunlardan birisi olan ve geçtiğimiz günlerde beşincisi piyasaya sürülen Resident Evil, en çok sevilen korkunç oyunlar listesinin başlarında yer alıyor. Oyunun başından sonuna kadar oyuncuların gerilimi yaşamasını sağlıyor. Yayılmakta olan bir virüsün insanları zombiye çevirmesiyle ilgili bu oyun, beyaz perdeye “happening” olarak aktarılmıştı.
Bioshock ise, korkunç bir deney ile ilgili. Uçak kazasıyla başlayan oyun, genleri oynanmış insanların size hayatta hiçbirşeyin tesadüf olmadığını kanıtlamasıyla devam ediyor.
Condemned Criminal Origins, ilk satışa sunulduğunda, yüksek seviyede vahşet içermesinden dolayı büyük tepki almıştı. Bu oyun, dedektif iken, katil zanlısına dönüşen bir adamı konu alıyor.
En beğenilen korkunç oyunlardan birisi de Dead Space. Gelecek zamanda geçen bu oyunun animasyon filmi de bulunuyor. Önce bu filmi izleyip sonra oyunu oynarsanız daha çok zevk alabilirsiniz. Yüksek vahşet içeren bu oyun, korkunç oyun severlerin gözdesi.
Half Life, bir deney sonunda dünyayı uzaylıların istila etmesiyle ilgili korku dolu anlar yaşatıyor.
En korkunç oyunlar arasında yer alan Fear, küçük bir kızın üzerinde deneyler yapılması sonucunda onun intikam almaya başlamasıyla ilgili. Güzel ve etkileyici grafiklere sahip olan bu oyun, oldukça beğeniliyor.
“A puzzle” ismi çok enteresan olmasa da, bu oyun da en beğenilen korkunç oyunlar arasında bulunuyor. “video adventure” tarzında yapılmış olan bu oyunun konusu, kocası büyücü tarafından kaçırılan bir kadının mücadelesi ile ilgili.
Korkunç oyunlar top 10 listesinde yer alan diğer oyunlar ise; 2001 yılında satışa sunulan “Undying” ve korkunç yaratıklarla dolu olan “Silent Hill”.

Fonksiyonel YouTube ‘un Gizli Marifetleri



YouTube kullanıcılarının, video izleme veya yükleme gibi faaliyetleri, sadece URL sonuna ekleyecekleri kodlarla kolaylaştırılıyor.

YouTube ülkemizde yasaklanmış olsa da, bir şekilde bazı yöntemlerle ulaşabiliyor, izlemek istediğimiz videoları görüntüleyebiliyoruz. YouTube video paylaşımı yapmak isteyenlerin ise, bazı detaylara dikkat etmeleri gerekiyor. Paylaşıma sunacakları videonun sonuna getirilecek bazı kodlar ile birçok şey gerçekleştirebiliyorsunuz.
YouTube videolarını yüksek kalitede izleyebilmek için, URL adresinin sonuna &fmt=18 (280*480 çözünürlük) veya &fmt=22 (1280*720 çözünürlük) kodlarını eklemeniz gerekecektir.
Yüksek kalitede video eklemek istiyorsanız eğer, o zaman &ap=%2526fmt%3D18(280*480 çözünürlük) &ap=%2526fmt%3D22 (1280*720 çözünürlük) kodlarını, URL adresinizin sonuna eklemelisiniz.
Eğer bir videonun içinden sadece bir bölümü izlemek istiyorsanız, URL adresinin sonuna #t=XXmYYs adresini eklemeniz yeterli olacaktır. (XX dakikayı, YY saniyeyi gösteriyor).
Bir videonun baştaki bir bölümünü atıp, sadece belirli bir saniyeden sonra başlatmak istiyorsanız, URL’nin sonuna &start=20 kodunu eklemeniz gerekecektir. (20 yerine başlatmak istediğiniz saniyeyi yazmalısınız).
Video gösterimi bittikten sonra tekrar başlaması için &loop=1, otomatik olarak “play” tuşuna basmadan başlamaları için ise &autoplay=1 kodlarını eklemeniz gerekecektir.
Bazı ülkelerde bazı videoların yasaklanması durumuna çözüm olarak ise, http://www.youtube.com/watch?v=videokodu yazmak yerine; http://www.youtube.com/v/videokodu yazmanız gerekmektedir.

Türkiye’deki İnternet Sağlayıcıları ve Fiyatları


Türkiye deki internet sağlayıcılarının sayısı arttıkça, aralarındaki rekabet de artış gösteriyor. Bu yüzden firmalar, müşteri sayılarını artırabilmek için daha fazla seçenek, daha iyi kalite ve daha uygun fiyatlı seçeneklerle internet erişim paketlerini şekillendiriyorlar. Tabi bu durumdan en çok faydalananlar ise internet kullanıcıları oluyor.
Smile ADSL Türkiye’deki en fazla kullanıcı sayısına sahip ikinci firma. Smile ADSL 8 Mbps’e kadar olan internet hızı ile birlikte ücretsiz kullanım ve ücretsiz telefon konuşması da sunuyor. Bu kampanya 30 Haziran’a kadar sürecek ve 4GB için 29TL, 6GB için 39TL, Sınırsız erişim için ise 49TL olarak fiyatlar belirlenmiş.
Başlıca internet erişim sağlayıcılarından olan TTNET Türk Telekom’a ait bir firma. TTNET fiyatları ve bağlantı hızları da Smile ADSL ile aynı olarak belirlenmiş. Ayrıca TTNET, kampanya çerçevesinde, 24 aylık aboneliği olanlara ücretsiz modem, ücretsiz TTNET Vitamin, kablosuz bağlantı, e-posta servisi ve oyun gibi ücrestiz seçenekler dahil edilmiş.
Piyasaya yeni dahil olan Doping ADSL2+ ise, 8 Mbps’lik bağlantı hızı için henüz fiyatlarını belirlememiş ancak yakın bir zamanda açıklamayı planlıyor. Doping ADSL2+, ilk 5000 müşterisine, abone oldukları hızın 2 kat fazlasına aynı fiyata sahip olma imkanı sunuyor. Ayrıca, 300 dakika ücretsiz şehirlerarası görüşme fırsatı da sunuluyor.
İlk piyasaya sunulduğunda oldukça ilgi çeken BİRİ ADSL KoçNet tarafından sunuluyor. 8 Mbps tarifesi hakkında henüz bir açıklama bulunmuyor ancak 24 aylık abonelerine e-posta, 5GB kotalı dosya alanı ve 30 günlük sınırsız şehirlerarası görüşme hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor.
Bir zamanlar efsane olan Superonline ise 8 Mbps tarifesi fiyatlarını henüz açıklamamış olmasına rağmen, fiber altyapısını kullanarak 9.99TL’den başlayan fiyatlar ile Fiber internet seçeneği ile birlikte ücretsiz kurulum ve hediye modem sunuyor.
TurkNet, 8 Mbps tarifesindeki kampanyasının fiyatlarını açıklayan ilk firma oldu. 4 GB, 6 GB ve sınırsız seçenekleri için abone olunan süreye göre özel indirim uygulanıyor ancak fiyatlar genel olarak 29, 39 ve 49 olarak belirlenmiş. TurkNet de 30 dk. ücretsiz şehirlerarası konuşma ve diğer konuşmalar için %95′e ulaşan indirimler sağlıyor. E-posta hizmeti ise kampanya dahilinde.

Arattığınız Kelimeler Virüs Riskini Artırıyor


İnternette yapılan bazı aramalar sonucunda virüs riskinizin arttığını biliyor muydunuz? İnternet güvenlik uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, webde yapılan download, music, free gibi kelimeler ile yaptığınız aramalar sonucunda bilgisayarınıza bulaşan virüslerin oranında büyük artış olduğu açıklanıyor.
Bir anti virüs yazılım şirketi, Yahoo, Google, AOL, Ask ve Live gibi beş büyük lider arama motoru şirketi üzerinden yapılan en popüler (2600 kadar) kelimeyi inceledi ve bununla birlikte 400 bin’in üzerindeki web sayfasını analiz etti. Bu araştırmanın sonucunda en virüs açısından en tehlikeli kelimeleri ortaya koydu. Bu kelimelerin aratılması sonucunda virüs bulaşma riskinin oldukça fazla olduğunu da tespit etti.
Bu kelimeler arasında; Music (müzik), free (bedava) ve download (indirme) bulunuyor. Eğer bahsedilen kelimlerle ilgili, arama motorlarında giriş yaparsanız, virüs riski artıyor, kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza bulaşma oranı fazlalaşıyor. Özellikle “free music downloads” (bedava müzik indirme) kelimelerinin birlikte aratılmasının sonucunda, virüs riski yüzde 20 oranında artıyor.
Arama motorlarında en çok aratılan kelimeler sonucunda bilgisayarlarımıza bulaşan virüslerin çoğunlukla hangi kelimelerden oluştuğunu araştıran anti-virüs firması yetkililerince yapılan açıklama, bir yıl içerisinde, virüslerde (kötü yazılımlarda) oldukça fazla değişiklik olduğunu belirtti. Virüs hazırlayan grupların, evlerinin bir odasında veya bodrumunda bu kötü yazılımları hazırlayanlardan veya oldukça organize olan, ucu siber suçlara, terörizm faaliyetlerine veya diğer organize saldırılara dayanan gruplara kadar ulaştığını belirtti.
Yapılan araştırma sonucunda, arama motorlarında en çok aratılan ve en çok virüs riski taşıyan kelimeler arasında: Screen saver (ekran koruyucu), olympics (olimpiyatlar), free games (bedava oyunlar), videos (videolar), work from home (evden çalış), celebrities (ünlüler), news (haberler), music (müzik) gibi kelimeler bulunuyor.

BlackBerry Storm Pazartesi Satışa Sunuluyor



Vodafone tarafından tasarlanan, dokunmatik ekrana sahip BlackBerry Storm, yarın (25 Mayıs Pazartesi) itibariyle Türkiye’de ilk kez satışa sunulacak. Bu ürünün satışı, Vodafone satış noktaları tarafından gerçekleştirilecek.
Dünyanın ilk dokunmatik ekrana sahip akıllı telefonu BlackBerry Storm 3G uyumlu. Telefon ekranında tek dokunuşlu dolaşımın yanı sıra, çift dokunuşlu olarak etkin dolaşım sağlanabiliyor.
Dokunmatik ekrana sahip olan bu akıllı telefona sahip olmak için, BlackBerry Internet Service lisans kullanımını seçebiliyorsunuz. Bu ödeme şekillerine göre 18 veya 24 aylık aboneliğe sahip olabilir, tüm vergiler dahilinde, 1GB bellekli BlackBerry Storm’a ayda 89 TL’ye (18 aylık paket için toplamda 1600 TL) ya da 75 TL’ye (24 aylık paket için toplamda 1800 TL) sahip olabiliyorsunuz.
BlackBerry Storm’un göze çarpan özelliklerinin başında, gerçek bir klavye gibi işlev gören, geniş dokunmatik parlak ekranı geliyor. Kurumsal ve kişisel kullanım ihtiyaçlarını karşılayan bu akıllı telefonun özellikleri arasında, uydu bağlantısı sayesinde yön bulma, video izleme, internette gezinme, sosyal iletişim ağlarına erişim veya müzik dinleme gibi seçenekler de bulunuyor.
Cihazın içinde bulunan hareket algılayıcı sistemi sayesinde, yatay ve dikey konumuna uyumlu olarak ekran takibi kolaylaşıyor. Yatay konumda tüm Q klavye görünümü sağlanırken, kesme ve yapıştırma işlemleri, çift tıklama ile ekranın büyümesi, ekran üzerinde parmak kaydırılması ile ekranın hareket etmesi özellikleri de telefona zenginlik katıyor.

Virgin ve Universal Sınırsız Müzik Dönemi Başlatıyor


İngiliz kablo TV operatörü Virgin Media, dünyanın en büyük müzik firması Universal ile işbirliği yaparak, limitsiz müzik indirme hizmeti başlatıyor.
Son yıllardaki internetten müzik indirme korsanlığı faaliyetlerinin artış göstermesi ile müzik endüstrisi oldukça çaresiz bir sürece girdi. Virgin ve Universal arasındaki bu anlaşma ise, tam da İngiltere’de korsanla savaşma üzerine yayınlanan bir rapor öncesinde düzenlendi.
Bu hizmete aşina olanların yorumlarına göre, limitsiz müzik indirme hizmetinin bedeli aylık olarak 16$ ile 25$ arasında değişecek.
Virgin Media müşterileri, hem çalan müzikleri dinleyebilecek, hem de Universal müzik kataloğunda bulunan albümlerden istedikleri kadar müzik indirme imkanı bulabilecekler.
İndirilecek parçalar MP3 formatında olacak, böylece MP3 çalarlarda ve bu imkanı sağlayan cep telefonlarında dinleme imkanı sağlanacak.
Apple’ın iTunes hizmetiyle başa baş yarışacak olan bu servis, 2009′un sonlarına doğru kullanıma sunulacak.
Virgin’den yapılan açıklamaya göre, bu yenilik, internet üzerinden yapılan müzik korsanlığına da son vermek üzere çalışacak. Kendi ağı üzerinden, kullanıcıları bu konuda eğitecek.
Virgin’in yapacağı bu yenilik ile, MP3′lere kopyalama sınırlaması getirilmeyecek. Her türlü bilgisayar, cep telefonu ve MP3 çalar gibi cihazlara yükleme imkanı bulabileceksiniz. Ancak, bu MP3 leri internet üzerinden illegal olarak dağıtan kullanıcılar ilk başta uyarı alacak, eğer hala yasa dışı paylaşıma devam ederlerse internet erişimleri geçici olarak durdurulacak. Geçici olan internet erişimi engellemesi, 5 dakika veya birkaç saat boyunca sürebilecek.
Bir müzik firması ile internet hizmet sağlayıcı arasında yapılan bu işbirliği, müzik dünyasının geleceğini şekillendirebilecek bir yenilik olarak görülüyor.

Yeni iPhone 3G S Satışa Sunuldu


Apple, geçtiğimiz gün, San Francisco’da düzenlenen konferansında, iPhone 3GS modelini tanıttı. Apple’ın yeni versiyonu olan iPhone 3G S, önceki modellerine kıyasla daha hızlı ve daha çok fonksiyonlu. Aynı konferans içerisinde Apple, önceki iPhone modelinin fiyatının ise yarıya indirildiğini açıkladı.
Konferansta konuşma yapan Apple’ın Başkan Yardımcısı Phil Schiller, ürüne eklenen “S” harfinin “speed” (hız) anlamına geldiğini belirtti. Yeni iPhone 3G S web sitesinde belirtilen ürün özelliklerine göre, yeni model, eski modele kıyasla iki kat daha hızlı ve aşağıdaki özellikleri taşıyor:
3G kablosuz ağ bağlantısından laptoplar da internete bağlanabiliyor ve faydalanabiliyor,
Videoya kaydetme özelliği bulunuyor,
3 megapiksel olan autofocus (otomatik fokuslanma) özelliği ile, tek tek objelere odaklanma imkanı sunuyor,
Ses kontrolü, dijital pusula, daha geniş klavye ve kes/yapıştır özellikleri bulunuyor.
iPhone 3G S 16 GB versiyonu, ABD’de 199 dolar olarak satışa sunuldu. iPhone 3G S 32 GB versiyonu ise 299 dolara satılıyor. Bu fiyatlar, AT&T ile iki yıllık sözleşme imzalayan müşterileri için belirlenmiş fiyatlar. Ürünün, Kanada’daki fiyatlandırması ise, 19 Haziran’da belirlenecek.
Apple’ın bir önceki iPhone modeli 3G 8 GB ise, aynı şekilde iki yıllık sözleşme imzalayan müşterileri için, 99 dolara satışa sunuluyor.
Apple tarafından konferansta tanıtımı yapılan diğer ürünler ise; bir önceki versiyonuna göre daha hızlı arama ve yedekleme fonksiyonları bulunan ve önceki modele göre yarı yarıya yer kaplayan Mac OS X Snow Leopard işletim sistemi ve Safari 4 arama motoru yeni versiyonu olarak tanıtıldı.

Cep Telefonları Kendiliğinden Şarj Olacak




Tam ihtiyaç duyduğumuzda cep telefonumuzun şarjının bitmesi ve o anda şarj cihazımızın yanımızda olmaması ya da bağlantı sağlayacak bir priz bulamadığımız zamanlar oldukça çok olmuştur. İşte Nokia’nın yeni geliştirdiği kablosuz güç transferi, bu soruna bir son verecek.

Mobil dünyasında çok büyük ses getirmesi beklenen Nokia’nın geliştirdiği teknoloji, prototipler üzerinde başarılı oldu.

Elektromanyetik dalgaları elektrik enerjisine çevirebilen kablosuz güç transferi sistemi ile cep telefonları şarj edilebilecek. Elektromanyetik dalgalardan 50mW enerji çekilmesi denemeler sonucunda başarılı olmuş ve bu miktar bir cep telefonunun şarj edilmesi için yeterli olmuş. Yine de şuan için, telefonların bu sistem ile her yerde şarj edilebilmesini sağlayamıyor.

Nokianın geliştirdiği kablosuz güç transferinin telefonu şarj edebilmesi için, televizyon ve radyo vericilerinden sinyal alınması ve baz istasyonundan sinyal alınması gerekiyor. Ancak telefonların şarj olabilmesi için bir enerji kaynağı bulamaması halinde, konuşma süreleri kısa olmak zorunda kalıyor.

Bir şarj aletine ihtiyaç duymadan cep telefonlarının kendiliğinden şarj olabilmesi, inanılmayacak kadar kulağa hoş geliyor. Ancak Nokia, bunun aynı zamanda oldukça mantıklı olduğunu da kanıtlıyor. Nokia tarafından yapılan açıklamaya göre, radyo ve diğer tüm elektromanyetik dalgalardan üretilen enerji kaynağının bir yolu bulunduğunu belirtti. Asıl şaşırtıcı olan ise, bu kadar mantıklı bir çözüm üretiminin daha önceden uygulanmamış olması.

Nokia’nın bu teknolojiyi ürettiği telefonlarda kullanması için üç yıllık bir süre geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Çin Güvenlik Duvarı'nda açık


Çin Hükümeti'nin internet üzerindeki engellemelerini bir süredir sizlerle paylaşıyoruz. Son olarakta "Green Dam Youth Escort" adındaki ebeveyn koruma programından bahsetmiştik. Kimileri Çin'in bu uygulamasına esprili bir yaklaşımla "Great Firewall of China" yani "Çin Güvenlik Seddi" tanımını yakıştırıyor.Fakat 1 Temmuz itibari ile Çin genelinde satılacak her bilgisayarda zoraki bulunması gereken programda güvenlik açıkları bulundu.Porno ve benzeri, tehlikeli siyasal mesaj içeren siteleri engelleyecek uygulamadaki güvenlik açıkları bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesine ve büyük çaplı bir botnet'in oluşturulmasına olanak sağlayabiliyor.Programın yalnızca IE ve Google Chrome yüklü, Windows tabanlı bilgisayarlarda çalıştığı belirtiliyor. Mac ve Linux ile uyumsuz olan programın Firefox desteği de mevcut değil.Programın en büyük sorunu ise güvenliğinin tam olarak gelişmemiş olması. Yani program dış saldırılara karşı ciddi bir güvenlik sunmaktan uzak. Özellikle Batı'lı basın kaynakları bu güvenlik açığının Çin Hükümeti'nin kullanıcıları izlemek ve kontrol etmek istemesine bağlıyor.Yazılım için bugüne kadar yaklaşık 9.5 milyon TL harcandığı sanılıyor.

MS anti virüs programı için tarih açıkladı


Windows OneCare'in yerini alacak olan bu yeni anti virüs programı için kod isim olarak Morro'yu tercih eden Microsoft, daha sonradan programın adını Microsoft Security Essentials (MSE) olarak kesinleştirmişti. Şimdi de piyasaya çıkış tarihi belli oldu. Program ilk olarak ABD, Brezilya ve İsrail'de bu ayın 23'ünde piyasaya çıkacak. Diğer ülkelerde ise yaz sonuna kadar kullanılmaya başlanacak. Windows XP, Vista ve Windows 7'de çalışacak olan MSE'yi kullanabilmek için ilk kurulumda 140 MB'lık bir dosya indirmeniz gerekiyor. Ardından program her gün kendisini internet üzerinden güncelleyecek. Microsoft güvenlik firmalarının müşterilerini kapmak gibi bir niyeti olmadığını, MSE'yi özellikle hiç bir güvenlik programı kullanmayan milyonlarca kullanıcı için çıkartacağını özellikle belirtiyor.

UAC'yi alt eden açık hala kapatılmadı!


Ocak ayında bir kullanıcı tarafından Windows 7'de bildirilen açık hala kapatılmadı. Hala tam sürümü çıkmayan yeni işletim sisteminin Kullanıcı Hesap Denetimi (UAC) 4 seviyeden oluşuyor.

Eğer denetimi son seviyeye yani;

Şu durumda beni hiçbir zaman uyarma:

Programlar yazılım yüklemeyi veya bilgisayarımda değişiklik yapmayı denediğinde
Windows ayarlarında değişiklik yaptığımda

ayarına getirdiğinizde karşınıza hiçbir uyarıyı çıkarmıyor.

21 yaşındaki Long Zheng, birkaç hamle sayesinde, Windows 7'nin varsayılan ayarlarını bu hale getirerek UAC'yi saf dışı etmişti. Bu açığı Microsoft'a bildirdikten sonra ise Microsoft'tan "Bu bir açık değil. UAC'nin tasarımı böyle ve bunun üzerine bir değişiklik yapılmayacak." cevabı geldi.

Zheng şu sıralar blogunda bu durumun ciddiyetini anlatan bir video yayınlıyor ve açığın final sürüm çıkmadan kapatılmasını istiyor.

LCD satışlarında patlama yaşanıyor


Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan DisplaySearch, yaptığı son araştırmasının sonuçlarını geçtiğimiz günlerde kamuyoyula paylaştı.Buna göre günümüzün en popüler ekranlarından biri olan LCD'lerin (Liquid Crystal Display) satış rakamının her geçen gün biraz daha arttığı vurgulanırken, geleceğe dönük bir tahmin de yürütülerek bu yıl içinde geçen yıla nazaran LCD satışlarında %21'lik bir büyümenin hedeflendiğinin altını çizdi.2009 yılı içerisinde 127 milyon adet LCD'nin kullanıcılara ulaşacağını belirten DisplaySearch, 2008 yılında bu rakamın 105 milyonda kaldığına dikkat çekti.

USB'leri boşaltın Rocky Balboa geliyor!


Rocky'yi ilk seyrettiğini zamanı anımsıyor musunuz? Tüm zamanların en sevilen filmlerinden biri olan Rocky efsanesi yıllardır hayranları tarafından terk edilmedi. Bunu fark eden üreticiler de her seferinde Rocky ile ilgili ilgi çekici bir şeyler yapmayı başarıyorlar. Ve şimdi de Rocky'yi bilgisayarınıza USB'den bağlayabiliyorsunuz.

Rocky Balboa'nın yanı sıra Apollo Creed ve Mr. T de aynı koleksiyon içerisinde satışa sunuldu. Fakat bu ürünün bir tek kusuru var. Bir USB bellek gibi görünmesine rağmen bu cihaz bir USB bellek değil. Tek yapabildiği şey bilgisayarınıza USB girişinden takılabiliyor olması. Rocky filminden bir karakteri bilgisayarınıza bağlamak ve USB girişlerinizden birini buna harcamak istiyorsanız sadece 30 dolar ödemeniz gerekiyor.

Konsol satışlarına büyük kriz darbesi


Dünyayı sarsan küresel ekonomik kriz, her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Bu sıkıntılı zamanlarda pek çok kişinin birazcık olsun rahatlamak ve kafasını dağıtmak için oyunlara baş vurması iyi bir çözüm ama kriz oyun da dinlemiyor. Şimdiye kadar krizi iyi idare eden konsol piyasası, son aylarda krizden büyük bir darbe yedi. İnsanların eğlenmek için dışarı çıkmak yerine evde kalıp oyun oynama dönemi de geride kalmış gibi görünüyor. Oyun konsolu satışları %40'a varan düşüş gösterdi. En çok satan konsol olan Wii, ayda ortalama 601 bin adet satarken ama son zamanlarda bu rakam 340 bine düştü. Xbox 360, 330 binden 175 bine, PS3 ise 218 binden 127bine geriledi. Bunlar, Wii'nin Mayıs 2007'den, Xbox 360'ın Aralık 2007'den ve PS3'ün Ekim 2007'den beri gördüğü en düşük satışlar.

Geçmişe damgasını vurmuş bilgisayarlar






Günümüzde satışa sunulan bilgisayarlar, yüksek işlemcileri, devasa kapasiteye sahip HDD'leri ve oyun canavarı ekran kartlarıyla dikkat çekiyor. Ve çok daha önemlisi, tüm bunları kullanıcılara sunan bilgisayarların fiyatları da her geçen gün biraz daha makul seviyelere iniyor.

Bunun yanı sıra, her geçen gün bilgisayarların biraz daha mobilleştiğine ve donanım bileşenlerinin olabildiğince ufaldığına tanık oluyoruz.

Kısacası bilgisayar ve teknoloji dünyası, büyük adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bilgisayar dünyasının geçmişine şöyle bir göz attığımızda, sadece 35 yıl öncesine bile gittiğimizde, bilgisayarların ne kadar çok yol kat ettiğini kolayca anlayabiliyoruz.

Biz de bu galerili makalemizde geçmiş yıllara damgasını vurmuş o popüler bilgisayarları sizlere tanıtacağız. Bugün için artık hiçbir işlevi kalmayan bu bilgisayarlar, o günlerde hem çok kıymetli hem de teknoloji dünyasının vazgeçilmez aktörlerinin başında yer alıyordu.

İşte o bilgisayarlar...
Kenbak-1
Adı pek bilinmiyor olsa da, Kenbak-1 aslında dünyanın ilk gerçek PC'si olma özelliğini taşıyor. John Blankenbaker'in 750 Dolar değerindeki bu bilgisayarı, modern bir bilgisayarın sahip olması gereken birçok şeye fazlasıyla sahipti






Xerox Alto
Xerox'un palo Altı Research Center'ı, aslında fare ve pencereli grafk arayüzü gibi bilgisayar dünyasında önemli ilerlemeler sağlayan yenilikleri bilgisayar dünyasına kazandıran bir araştırma merkeziydi. Şirketin Alto ismini verdiği sistemi başlarda ticari amaçla kullanılmadı; ancak Alto modern bir bilgisayarın içerisinde yer alan birçok donanımı bünyesinde bir araya getiriyordu. Fare, hard disk ve ağ kartı bunlardan sadece birkaçıydı.








Scelbi-8
1974 yılının başlarında henüz mikrobilgisayarlar bulunmuyordu. Ancak o yılın Mart ayıyla birlikte SCELBI (sciencific, electronic, biological), Intel 8008 mikroişlemci üzerine kurulu 8 serisini kullanıcılarına sundu. Donanımsal yönü dışında yazılım ve programcılıkla da uğraşan şirket, daha sonraki yıllar yazılım sektöründe gelecek görmesinden dolayı donanım sektöründen elini çekti.


MP3 indiren ev kadınına inanılmaz ceza!


İnternetten yasa dışı yöntemlerle şarkı indirmek konusunda dünyanın farklı yerlerinde pek çok ceza verildi. Fakat bu hikayeler arasında bir tanesi var ki kolay kolay unutulmuyor. Jammie Thomas-Rasset'ın suçu Kazaa yardımıyla internet üzerinden MP3 indirmekti. ABD'de müzik yapımcılarının haklarını korumak için çaba sarfeden Recording Industry Association of America'nın (RIAA) dava açtığı ilk kişilerden biri olan Jammie, 2007 yılında davayı resmen kaybetmiş ve 220 bin dolar ceza ödemeye mahkum edilmişti. Temyize giden davada nihayet sonuçlandı ve ortaya 2 çocuk annesi yalnız bir ebeveyn olan Jammie için çok daha kötü bir sonuç çıktı. Minnesota'da ki mahkeme indirmekle suçlandığı 24 şarkının her biri için 80'er bin dolar yani toplamda 1,92 milyon dolar ceza ödemesine karar verdi. Jammie'nin en büyük şanssızlığı ise RIAA'nın artık az sayıda şarkı paylaşan bireyleri tek tek takip etmeyeceklerini, bu sorunlarını internet servis sağlayıcıları ile birlikte çözeceklerini açıklamasından sadece çok kısa bir süre önce mahkemeye verilmiş olmasıydı. Yani sadece bir iki hafta sonra olsaydı RIAA, Jammie'ye dava bile açmayacaktı.

iPod 14 yaşındaki bir kızın yaşamını kurtardı


14 yaşındaki Sophie Frost adlı bir genç kız yağmurdan kaçmak için bir ağacın altına sığınmıştı. Az önce dinlemekte olduğu iPod'un kulaklıklarını çıkartmış, yağmurun dinmesini bekliyordu. Fakat o sırada bir yıldırım tam da Sophie'nin üzerine düştü. Normal şartlarda ölümcül olabilecek bu kazadan Sophie sadece göğsünde, karnında ve bacaklarındaki yanıklar kurtuldu.

Hastanede kendisine gelen kızın bu olaya rağmen sağ olduğunu öğrenen annesi sevinç göz yaşlarına boğulurken, doktorlar genç kızın iPod sayesinde hayatta olduğunu açıkladılar. iPod vücudundan geçen elektriğin akış yönünü kalbinden uzaklaştırmış ve hayatta kalmasını sağlamıştı. Fakat eğer kulaklıkları çıkartmamış olsaydı büyük ihtimalle bu kadar şanslı olmayacaktı. Sophie'nin en çok üzüldüğü şey ise sadece birkaç gün önce hediye olarak alınan iPod'unun kullanılmaz hale gelmesi oldu.

Intel 45nm işlemcileri es geçip 32nm'ye geçti


İşlemci teknolojisindeki gelişmeler, bu sektörün dev firması Intel'i bile şaşırtacak kadar hızlı ilerliyor. Bu sayede Intel işlemcileri küçültmek için yaptığı çalışmaların meyvesini beklediğinden de hızlı bir şekilde toplayacak gibi görünüyor. Dev firmanın yaptığı açıklamaya göre 32nm işlemciler ile ilgili çalışmalar beklentilerin ötesine geçince, 45nm Intel için cazibesini bir anda yitirdi.Bu yüzden bu yıl sonunda piyasaya çıkması beklenen 45nm Havendale işlemcilerin üretimleri iptal edildi ve onun yerine 2010'un ilk çeyreğinde 32nm Clarkdale işlemcilerin piyasaya sunulmasına karar verildi. Intel'in 6 ile 9 ay içerisinde satışa sunacağı 32nm işlemcilerin satış fiyatlarının ise 60 ila 190 dolar arasında olması bekleniyor.