31 Ocak 2010 Pazar

2010'un Merakla Beklenen Teknolojileri

Yeni bir yıla girmekle birlikte, teknoloji sektöründe de yeni bir döneme girdik. Bu dönemde piyasaya birbirinden ilgi çekici ürünlerin çıkması bekleniyor. Biz de 2010 yılının en merak edilen teknolojilerini sizler için derledik.
Bu teknolojiler arasında, son kullanıcıyı ilgilendirenler varken, teknolojinin arkaplanını kapsayanlar da var. Yeni bir yıl demek yeni bir dönem demek ve her dönemde ön plana çıkanlar yer alır.
Kullanıcıların istekleri doğrultusunda hareket eden firmalar, yeni ürünlerini pazarlamak için yeni dönemleri beklerler. Aradaki süreç, ürünün araştırma-geliştirme aşaması ve son olarak da pazarlama aşamasından oluşur. Sonuç olarak yeni bir ürünle karşılaşmak için birçok zaman sabırlı olmalıyız.
Teknoloji deyince aklınıza ne geliyor? Cep telefonu, internet, fotoğraf makinesi, donanım, yazılım vs. tüm bu saydıklarımın hepsi de, farklı sektörler. Fakat bu sektörlerin tamamı, teknolojiyi oluşturuyor. Dolayısıyla çok ucu açık bir kavramdır teknoloji.



3B TV ve Blu-ray
2010'un en heyecanla beklenen teknolojilerinin başında 3 boyutlu blu-ray oynatıcılar geliyor. 3 boyutlu film keyfi şimdilik sinema salonlarında popülerlik yaşıyor fakat, 2010'da bu teknoloji evlerimize iyiden iyiye girecek. Bu durumda, 3 boyutlu blu-ray oynatıcılar da popülerliğe kavuşacak.
Teknoloji şimdilik emekleme aşamasında. Fakat altyapısının oldukça sağlam olduğunu söylemeliyiz. Bildiğimiz blu-ray'lerin görüntü kalitesinde olacak olan teknoloji, özetle HD yayın anlayışını 3 boyutlu ortama taşıyacak. Bunun düşüncesi bile bizlerin ağızlarını sulandırmaya yetiyor.
HD görüntüye derinliği eklemek için firmalar birbirleriyle yarışıyor. Birçok 3 boyutlu teknoloji, şu aralar geçiş döneminde diyebiliriz. Zira genelde üçüncü boyut olan derinlik, ekrandan içeriye doğru verilmekte.
Fakat 3 boyutlu blu-ray oynatıcılarda derinlik, dışarıya doğru verilecek. Bu da, sanal derinliği daha gerçekçi kılacak. Üst üste binen görüntüleri 3 boyutlu olarak görebilmek için bir de active shutter denilen teknolojiye sahip gözlük gerekecek. Bu gözlükler de, görüntü kalitesini üst düzeyde tutarak, HD deneyimini kelimenin tam anlamıyla yeni bir boyuta taşıyacak.




3B TV ve Blu-ray II
LCD ve plazmalar arasında yaşanan rekabete yeni bir rakip eklenir mi şimdilik bilemiyoruz fakat, Panasonic'in yeni plazma teknoloji denemelerine rağmen, plazmanın LCD karşısında şansının zayıf olduğunu söylememiz gerekiyor.
ITU-TH.264 gelişmiş görüntü kodlaması sayesinde çoklu görüntü video kodlaması MVC, bir adım ileriye taşınmış oacak ve AVC adı verilen teknolojiyi destekleyecek.
Blu-ray'lerin üçüncü boyuta geçmelerinden bahsederken, bir başka benzer teknoloji olan 3 boyutlu televizyonlardan bahsetmezsek olmaz. 3DTV olarak isimlendirilen yeni nesil televizyonlar, sahip oldukları yeni teknoloji sayesinde, görüntüyü bir üst kademeye taşıyarak üçüncü boyutu izleyicilere ulaştıracak. 2010 yılında iyice evlerimizde göreceğimiz televizyonları, CES 2010'da bir hayli tanıma imkanı bulduk.



Project Natal
Microsoft'un oyun konsolu pazarındaki en büyük silahı olan Xbox 360, 2010'da artık bir üst aşamaya geçmeyi planlıyor. Bunun için de çalışmalarına 2009 yılından başlamış durumda. Natal adı verilen proje, oyunculara, herhangi bir gamepad ya da benzeri bir cihaz kullanmadan oyun oynayabilme deneyimini sunmayı vaat ediyor. Buna göre, artık bir oyun oynarken sadece ellerimiz ve bacaklarımıza ihtiyacımız olacak. Kısacası, bedenimiz bir her şeyimiz olacak.
Kontrollü Teknoloji
Hollywood'ta kullanılan yüz tarama ve hareket algılama teknolojisini kullanacak olan Microsoft, hakkında yayılan dedikoduların da asılsız olduğunu ispatladı. İddialara göre Natal'a hiçbir yapım firması destek vermeyecek, sadece birkaç firma tarafından desteklenerek, kısıtlı bir oyun yelpazesine sahip olacaktı.
Fakat Microsoft durumun öyle olmadığını, piyasada aktif olarak oyun geliştiren ve satış rakamları bir hayli üstün olan büyük oyun geliştiricilerinin de Natal'a destek vereceğini açıkladı.
Natal ile ilgili yapılan çalışmalardan bir tanesi de efsanevi oyun Half-Life'ın devamı olan Half-Life 2 ile ilgiliydi. Natal'ın demosunda test edilen Half-Life 2, Natal üzerinden kolayca oynanabildi. Görüntünün takibi ile ilgili birkaç ufak sıkıntı dışında, Natal'da oyun oynamanın bambaşka bir deneyim olacağı konusunda birçok oyuncu hemfikir.



Tablet PC
Belki de 2010'un en yenilikçi teknolojilerinden biri de tablet pc'ler olacak. Zira bu pc'ler, daha önce popülerliğe kavuşmamış bir teknolojiye sahip olacak. Diğer bir deyişle, 2010 yılında daha önce eşi benzeri görülmemiş yeni bir teknolojiyle tanışacağız.
Bu alanda ilk resmi çalışmaları Apple yaptı ve uzun süredir merakla beklenen tablet pc'si olan iPad'i basına tanıttı. İsminin iPad olacağına bile uzun bir süreç sonucunda karar veren firma, bir anlamda tablet pc sektörünün öncüsü oldu.
Apple'ın ardından Google ve Microsoft da bu akıma katıldı ve 2010 yılı içerisinde piyasaya sürecekleri tablet pc'leri duyurdu. Google ve Microsoft, Apple'dan farklı olarak bu sektörde tek başına çalışmayacak. Google, tablet pc'sini HTC ile birlikte geliştirecekken, Microsoft ise bu alanda HP gibi bir isimle çalışacak.
Oldukça ince bir yapıya sahip olacak olan tablet pc'ler, dokunmatik ekran teknolojisini de destekleyecek. İnternet bağlantılı olarak gelecek olan tablet pc'ler, tüm işlemlerini internet üzerinden yapacak. Dolayısıyla bilgisayar kullanıcıları, ilgilerini bu pc'leri kaydırabilir. Bu da, bilgisayar anlayışını baştan aşağı değiştirebilecek bir etken.

Mass Effect 2'in Karnesi Pekiyi

Uzayda geçen rol yapma oyunu Mass Effect 2 daha piyasaya sürülüşünün üzerinden bir hafta geçmeden bir efsane haline dönüştü. İşte Mass Effect'in büyük başarısı...
Baldur's Gate, Knights of the Old Republic'le tanınan oyun firması Bioware, Dragon Age: Origins'den sonra Mass Effect 2'yle de RPG severlerin kalbini fethetmeyi hedefliyor.
Geçtiğimiz günlerde satışa sunulan oyun, hem oyuncular hem de eleştirmenler tarafından etkileyici notlar aldı.
Yapımcılar ilk oyuna gelen eleştirilerden ders aldı
Yapım oyun dergileri ve web siteleri tarafından ortalama olarak 97 puana layık görüldü. İlk Mass Effect tek düzeliği ve içerdiği az görevler nedeniyle büyük tepki çekmişti.
Ancak Bioware'in dersini alması nedeniyle, serinin ikinci oyunu daha piyasaya sürülüşünün üzerinden bir hafta geçmeden efsane haline geldi bile.

Beklenen Güncelleme 1 Şubat’ta

Nokia’nın Symbianlı amiral gemisi N97 için bir süredir beklenen firmware 2.1 güncellemesi 1 Şubat itibariyle kullanılabilir olacak.
Her ne kadar Nokia'nın en fazla şikayet edilen mobil cihazlarından bir olsa da güçlü donanımı, Symbian'ın geniş üçüncü şahıs yazılım desteğinin yanı sıra keyifli ve kolay bir kullanım olanağı tanıyan QWERTY klavyesi ile N97, hem en başarılı akıllı telefonlardan birisi hem de son derece fonksiyonel bir iş telefonu.
Kullanıcılardan böylesine çok şikâyet alan cihazın, bu duruma sebep olan gerekçelerinden en önemlisi ilk firmwarelar ile yaşanan sorunlar. İrili ufaklı onlarca hata, kullanıcıların cihazdan soğumasına ve ilk yorumların olumsuz olmasına sebep olmuştu. Nokia geliştiricileri bu sorunları en aza indirmek adına, yazılım güncellemelerini kısa sürede kullanıcılarla buluşturdu. Beklenen son güncelleme ise 2.1 sürüm numarasına sahip.
1 Şubat itibari ile kademeli olarak çeşitli ülke product codelarına göre açılacak olan firmware güncellemesine dair bilgileri sizlere daha önce burada yer alan haberimizde duyurmuştuk. Nokia N97 firmware 2.0 ile köklü değişiklikleri ve yenilikleri kullanıcılara sunmuş, bilinen birçok hatayı da gidermişti. Bu sürüm de çoğunlukla iyileştirmelerin ve hata düzeltmelerinin yer alacağı bir güncelleme olacak gibi görünüyor. İşte firmware ile gelmesi muhtemel yenilikler:
- Aramalarda yaşanan sorunlar tümüyle giderilecek ve arama esnasında dokunmatik ekran hassasiyeti artırılacak.
- Daha hassas bir dokunmatik ekran performansı ve daha başarılı ekran klavyesi
- Web tarayıcı optimizasyonları
- Müzik çalara X6'da da ye alan fonksiyonel özelliklerin entegre edilmesi ile daha kaliteli ve yüksek ses.
- Fotoğraf çekimi ve video kaydı esnasında daha başarılı görüntüler.

shiftdelete

ASUS Kendi Canavarını Yaratacak

HD 5970'in mevcut gücünü yeterli bulmayan ASUS, kendi çift grafik işlemcili ekran kartını hazırlamayı planlıyor. Şirket, tasarladığı kartta iki adet, özellikleri kırpılmamış Cypress kullanacak.
Üst seviye modellere verdiği önemle tanınan ASUS, ATI'nin kendi tasarımının dışında bir çift grafik işlemcili ekran kartı tasarlıyor.
ATI'nin çift grafik işlemcili modeli olan ve şu an piyasadaki en güçlü ekran kartı unvanına sahip olan HD 5970'te iki adet Cypress işlemcisi bulunsa da, bunların gücü biraz kırpılmış haldeydi.
Piyasadaki en güçlü ekran kartı HD 5970

Daha da güçlü
Bunu geliştirmek isteyen ASUS yetkilileri, HD 5870'de bulunan Cypress işlemcilerinden iki tanesini bir araya getirerek yeni bir ekran kartı oluşturmayı planlıyorlar.
HD 5970'te bulunan Cypress işlemcilerinin her biri 725 MHz hızındayken, HD 5870'deki GPU 850 MHz hızında çalışıyor. ASUS eğer bu planını gerçekleştirebilirse, piyasadaki en güçlü ekran kartını tasarlamış olacak.

Android Liderliğe Oynuyor

Google'ın mobil işletim sistemi Android'in, önümüdeki üç yıl içerisinde pazarda ikinciliğe yükseleceği tahmin ediliyor. 2013 yılında akıllı telefon pazarını neler bekliyor?
Giderek popülerliği artan akıllı telefonlar, yavaş yavaş piyasanın tamamına hakim olmaya başladılar. Yapılan tahminlere göre 2013 yılında yaklaşık 390 milyon adet akıllı telefon piyasaya çıkmış olacak.
Bu kadar büyük bir pazarda işletim sistemleri arasında da büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu alanda en iddialı işletim sistemlerinden biri olan Google'ın Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android'in önümüzdeki üç yıl içinde pazarda ikinciliğe yerleşeceği belirtiliyor.
Google Android üç yıl içinde büyük bir yükseliş yaşayacak
IDC'nin açıkladığı rakamlara göre 2013 yılında yaklaşık 63 milyon adet Android tabanlı cihaz piyasada olacak.
IDC'nin tahminlerine göre Symbian işletim sistemi, bu dönemde liderliğini sürdürmeye devam edecek.