31 Ocak 2010 Pazar

2010'un Merakla Beklenen Teknolojileri

Yeni bir yıla girmekle birlikte, teknoloji sektöründe de yeni bir döneme girdik. Bu dönemde piyasaya birbirinden ilgi çekici ürünlerin çıkması bekleniyor. Biz de 2010 yılının en merak edilen teknolojilerini sizler için derledik.
Bu teknolojiler arasında, son kullanıcıyı ilgilendirenler varken, teknolojinin arkaplanını kapsayanlar da var. Yeni bir yıl demek yeni bir dönem demek ve her dönemde ön plana çıkanlar yer alır.
Kullanıcıların istekleri doğrultusunda hareket eden firmalar, yeni ürünlerini pazarlamak için yeni dönemleri beklerler. Aradaki süreç, ürünün araştırma-geliştirme aşaması ve son olarak da pazarlama aşamasından oluşur. Sonuç olarak yeni bir ürünle karşılaşmak için birçok zaman sabırlı olmalıyız.
Teknoloji deyince aklınıza ne geliyor? Cep telefonu, internet, fotoğraf makinesi, donanım, yazılım vs. tüm bu saydıklarımın hepsi de, farklı sektörler. Fakat bu sektörlerin tamamı, teknolojiyi oluşturuyor. Dolayısıyla çok ucu açık bir kavramdır teknoloji.



3B TV ve Blu-ray
2010'un en heyecanla beklenen teknolojilerinin başında 3 boyutlu blu-ray oynatıcılar geliyor. 3 boyutlu film keyfi şimdilik sinema salonlarında popülerlik yaşıyor fakat, 2010'da bu teknoloji evlerimize iyiden iyiye girecek. Bu durumda, 3 boyutlu blu-ray oynatıcılar da popülerliğe kavuşacak.
Teknoloji şimdilik emekleme aşamasında. Fakat altyapısının oldukça sağlam olduğunu söylemeliyiz. Bildiğimiz blu-ray'lerin görüntü kalitesinde olacak olan teknoloji, özetle HD yayın anlayışını 3 boyutlu ortama taşıyacak. Bunun düşüncesi bile bizlerin ağızlarını sulandırmaya yetiyor.
HD görüntüye derinliği eklemek için firmalar birbirleriyle yarışıyor. Birçok 3 boyutlu teknoloji, şu aralar geçiş döneminde diyebiliriz. Zira genelde üçüncü boyut olan derinlik, ekrandan içeriye doğru verilmekte.
Fakat 3 boyutlu blu-ray oynatıcılarda derinlik, dışarıya doğru verilecek. Bu da, sanal derinliği daha gerçekçi kılacak. Üst üste binen görüntüleri 3 boyutlu olarak görebilmek için bir de active shutter denilen teknolojiye sahip gözlük gerekecek. Bu gözlükler de, görüntü kalitesini üst düzeyde tutarak, HD deneyimini kelimenin tam anlamıyla yeni bir boyuta taşıyacak.




3B TV ve Blu-ray II
LCD ve plazmalar arasında yaşanan rekabete yeni bir rakip eklenir mi şimdilik bilemiyoruz fakat, Panasonic'in yeni plazma teknoloji denemelerine rağmen, plazmanın LCD karşısında şansının zayıf olduğunu söylememiz gerekiyor.
ITU-TH.264 gelişmiş görüntü kodlaması sayesinde çoklu görüntü video kodlaması MVC, bir adım ileriye taşınmış oacak ve AVC adı verilen teknolojiyi destekleyecek.
Blu-ray'lerin üçüncü boyuta geçmelerinden bahsederken, bir başka benzer teknoloji olan 3 boyutlu televizyonlardan bahsetmezsek olmaz. 3DTV olarak isimlendirilen yeni nesil televizyonlar, sahip oldukları yeni teknoloji sayesinde, görüntüyü bir üst kademeye taşıyarak üçüncü boyutu izleyicilere ulaştıracak. 2010 yılında iyice evlerimizde göreceğimiz televizyonları, CES 2010'da bir hayli tanıma imkanı bulduk.



Project Natal
Microsoft'un oyun konsolu pazarındaki en büyük silahı olan Xbox 360, 2010'da artık bir üst aşamaya geçmeyi planlıyor. Bunun için de çalışmalarına 2009 yılından başlamış durumda. Natal adı verilen proje, oyunculara, herhangi bir gamepad ya da benzeri bir cihaz kullanmadan oyun oynayabilme deneyimini sunmayı vaat ediyor. Buna göre, artık bir oyun oynarken sadece ellerimiz ve bacaklarımıza ihtiyacımız olacak. Kısacası, bedenimiz bir her şeyimiz olacak.
Kontrollü Teknoloji
Hollywood'ta kullanılan yüz tarama ve hareket algılama teknolojisini kullanacak olan Microsoft, hakkında yayılan dedikoduların da asılsız olduğunu ispatladı. İddialara göre Natal'a hiçbir yapım firması destek vermeyecek, sadece birkaç firma tarafından desteklenerek, kısıtlı bir oyun yelpazesine sahip olacaktı.
Fakat Microsoft durumun öyle olmadığını, piyasada aktif olarak oyun geliştiren ve satış rakamları bir hayli üstün olan büyük oyun geliştiricilerinin de Natal'a destek vereceğini açıkladı.
Natal ile ilgili yapılan çalışmalardan bir tanesi de efsanevi oyun Half-Life'ın devamı olan Half-Life 2 ile ilgiliydi. Natal'ın demosunda test edilen Half-Life 2, Natal üzerinden kolayca oynanabildi. Görüntünün takibi ile ilgili birkaç ufak sıkıntı dışında, Natal'da oyun oynamanın bambaşka bir deneyim olacağı konusunda birçok oyuncu hemfikir.



Tablet PC
Belki de 2010'un en yenilikçi teknolojilerinden biri de tablet pc'ler olacak. Zira bu pc'ler, daha önce popülerliğe kavuşmamış bir teknolojiye sahip olacak. Diğer bir deyişle, 2010 yılında daha önce eşi benzeri görülmemiş yeni bir teknolojiyle tanışacağız.
Bu alanda ilk resmi çalışmaları Apple yaptı ve uzun süredir merakla beklenen tablet pc'si olan iPad'i basına tanıttı. İsminin iPad olacağına bile uzun bir süreç sonucunda karar veren firma, bir anlamda tablet pc sektörünün öncüsü oldu.
Apple'ın ardından Google ve Microsoft da bu akıma katıldı ve 2010 yılı içerisinde piyasaya sürecekleri tablet pc'leri duyurdu. Google ve Microsoft, Apple'dan farklı olarak bu sektörde tek başına çalışmayacak. Google, tablet pc'sini HTC ile birlikte geliştirecekken, Microsoft ise bu alanda HP gibi bir isimle çalışacak.
Oldukça ince bir yapıya sahip olacak olan tablet pc'ler, dokunmatik ekran teknolojisini de destekleyecek. İnternet bağlantılı olarak gelecek olan tablet pc'ler, tüm işlemlerini internet üzerinden yapacak. Dolayısıyla bilgisayar kullanıcıları, ilgilerini bu pc'leri kaydırabilir. Bu da, bilgisayar anlayışını baştan aşağı değiştirebilecek bir etken.

Hiç yorum yok: