16 Ocak 2010 Cumartesi

Dünyayı 'büyücü' eşek arıları kurtaracak

Bilim adamları, besin üretimini artırmak ve tarıma zararlı böcekleri yok etmek için özel olarak seçilmiş "büyücü" eşek arılarını kullanarak milyarlarca dolarlık gıda kaybını önlemeyi hedefliyor.

San Francisco State Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, böcekleri iğnelerinden salgıladıkları zehirle sersemleştirip öldüren “büyücü eşek arıları”nın genetik kodları incelemeye tabi tutularak araştırılacak.  
Yaklaşık 600 bin tür arasından seçilen üç özel "büyücü" eşek arısı türü, tarım alanlarında zararlı böceklerin yok edilmesi için kullanılacak.   
Bilim insanları, Nasania sınıfına ait olan üç eşek arısı türü üzerindeki araştırmalarında, arıların hangi böceğe saldıracaklarını belirleyen geni deşifre edecek. Bu şekilde arıların saldıracakları hedef üzerinde yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Uzmanlar, bu araştırmayla, her yıl milyarlarca dolarlık gıda kaybını önlemeyi hedefliyor. Araştırmacılar, boyları sadece bir ila 2 milimetre arasında olan eşek arılarının kimyasal ilaçların kullanımını da gereksiz kılacağını belirtiyor.
PARAZİT EŞEK ARILARI
Nasania eşek arıları zehirleri ile yarı felç ettikleri kurbanlarına yumurtalarını bırakıyor. Yavru arı yumurtadan çıktıktan sonra parazit olarak üzerinde geliştiği böceği yemeye başlıyor. Bilim insanları, Nasania türünün parazit özelliğinin, zararlı böceklerin ortadan kaldırılmasında çok büyük katkı sağlayacağına inanıyor.
Ayrıca, Nasania arısının salgıladığı zehrin kimyası analiz edilerek, ilaç üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Chris Smith, “Gözle bile görülmeyen bu canlıların insanlık için ne kadar önemli olduğunu çoğumuz bilmiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok: