8 Şubat 2010 Pazartesi

Yeni Alan Kodlarına İzin Yok

Geçtiğimiz aylarda BTK tarafından kabul edilen ve mevcut alan kodlarına yeni numaralar ekleyen uygulama Danıştay tarafından iptal edildi. Peki, Danıştay neden bu karara vardı?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun geçtiğimiz haziran ayında aldığı kararla, mevcut alan kodlarına (0212, 0216) ekstra bir numara daha ekleyecekti.
Bu sayede, mevcut aramalarda kullandığımız kodlar tamamen değişmiş olacaktı. BTK bu uygulamayla Türk Telekom'un alternatifi olan, şirketlerin her birine özel bir kod vermeyi hedefliyordu.
Uygulamayla birlikte kullanıcılar, şehir içinde birini arayacakları zaman karşı tarafından kullandığı operatöre atanmış olan yeni kod numaralarını da tuşlamak zorundaydı.

Danıştay kararın eşitlik ilkesini bozduğunu savundu
TELKODER tarafından haksız rekabet iddiasıyla açılan dava sonucu uygulama iptal edildi. Danıştay 13. Dairesi, "eşit şartlardaki işletmecilere ayırım gözetilmeksizin eşit davranılmasının zorunlu olması, ulusal numaralandırma planı ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerinin de bu kapsamda bulunması" mevzuatını örnek göstererek, uygulamanın değiştirilmesine karar verdi.
Danıştay'ın uygun gördüğü yeni uygulamada alternatif telefon işletmecilerine özel bir alan kodu vermek yerine, bu firmalara standart bir numara tahsis edilecek. Kararın uygulanmasıyla birlikte tüketiciler farklı operatörlere telefon ederken artık 7 haneli bir numara tuşlayacaklar.

Hiç yorum yok: