24 Nisan 2010 Cumartesi

Metro 2033 ve oyunlarda DirectX 11

Metro 2033 ve oyunlarda DirectX 11DirectX 11 ekran kartları piyasada, peki ama yeni nesil grafik teknolojisi oyunlarda ne kadar fark yaratıyor?

İşte bu sorunun cevabını yeni nesil bilgisayar oyunlarından olan ve DirectX 11 destekleyen Metro 2033'te aradık. Bu yeni nesil korku, FPS oyunu, küçük kıyamet sonrası Moskova'da geçiyor. Fallout ve özellikle de Stalker gibi ismi tanınmış oyunlara konu ve atmosfer olarak büyük benzerlik gösteriyor.

Son zamanların bu çok ses getiren oyunundan bahsetmeden olmaz; ama bu makalede özellikle üzerinde durduğumuz konu DirectX 11 oldu. Çünkü okurlarımız merak ediyor, "DirectX 11 oyunlarda görüntü kalitesinde büyük bir fark oluşturuyor mu?"
Moskova soğuğunu hiç böyle hissetmediniz...
Yeni nesil korku FPS oyunu Metro 2033 DirectX11 destekliyor
Metro 2033 inanılmaz bir atmosfere sahip, korku oyunlarını sevenler için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir oyun.

Neden mi? Oyun Moskova 'da geçiyor ve Ukraynalı yapımcılar, Amerikan oyunlarında bulunmayan bir hissiyatı oyuna yansıtmayı başarmışlar. Oyunun geçtiği kıyamet sonrası dünyanın tasarımı, görünüşü biraz fazla gerçekçi. Her yerde Rusya'nın soğuk, karanlık atmosferi var, oyunun atmosferi gerçekten umutsuzluk saçıyor. Ve işin komik tarafı, bu umutsuz atmosfer oyuncuyu içine çekiyor...

2033 yılında metro tünellerinde doğup büyümüş bir nesil var, 2013 yılındaki nükleer felaketten sonra yüzey yaşanmaz halde. Aslına bakılırsa metro tünelleri de yaşanmaz halde ama yapacak bir şey yok. Mutantlara, yaratıklara ve köşelerden kıvrılan dehşetlere karşın en azından bu tünellerde soluyacak hava var.
Ölmek ya da ölmemek, işte bütün mesele bu!
Kısa süren huzur anları, uzun süren gerilim
Metro 2033'ün tasarımı, atmosferi ve hikayesi çok başarılı ama kesinlikle çaylaklara göre değil.

Oyun kendisini açıklamakla, kullanıcı dostu olmakla vakit kaybetmiyor. Gözlerinizi açıp, ne olup bittiğini anlamanız gerekiyor. Oyun dünyasının acımasız gerçeklerini keşfetmeniz gerekiyor.

Yüzeyde gaz maskesi olmadan dolaşamazsınız, filtreyi belirli aralıklarla değiştirmek zorundasınız. Bu esnada karşılaşacağınız yaratıklar, gaz maskesinin camını kırdıklarında, o kırık camın ardından dünyaya bakıyor ve canınız için savaşıyor olacaksınız. Korku ve hayatta kalma...

Tünellerde insanların bir araya toplandığı bir yerde, güven ve huzur içerisinde rahat bir soluk alırken bile; hemen köşede, kamp ateşinin ışığının ulaşmadığı noktadaki dehşetler kendisini size hatırlatacak. Bu arada bulduklarınızla ticaret yaparak ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız. Paranın bir önemi yok; savaş öncesinden kalma kaliteli cephane para yerine geçiyor. Ölüm kalım savaşı verirken gerçekten varınızı yoğunuzu harcıyorsunuz...

Hiç yorum yok: