22 Haziran 2010 Salı

Enfeksiyonlara Meydan Okuyan Yazılım

Resmi kayıtlara göre hastaneden kaynaklanan enfeksiyonlar yüzünden hatırı sayılır miktarda hasta hayatını kaybediyor. Bir yazılım bu sorunun çaresi olabilir.
Teknoloji firması Xerox; Fransa hükümetinin isteği ve sponsorluğunda, Fransa'nın Grenoble şehrinde yer alan AR-GE merkezinde üç yıl süren bir çalışmanın sonucunda hastane kaynaklı enfeksiyonları kapan ve kapma ihtimali olan hastaları erken teşhis etmeye yönelik özel bir metinsel analiz(Text Mining) yazılımı geliştirdi.
Hastane kaynaklı enfeksiyonları (HAI) analiz edebilmek ve önceden önlem alabilmek için, Xerox'un metin ve dil inceleme konusunda uzmanlaşmış bilim insanlarının, tıbbi danışmanların eşliğinde geliştirdiği teknoloji, bu tür virüslere yakalanma ihtimalı olan kişileri önceden saptayarak, tıbbiyetkililerin bu riski önceden görmelerini sağlıyor.
Her yıl, dünya genelinde milyonlarca hasta hastane kaynaklı enfeksiyonlardan (HAIs) etkileniyor ve hayatını kaybediyor. Doktorlar ve hemşireler el yıkama ve diğer metodlarla bu enfeksiyonları azaltmaya çalışıyor ancak yeterli oranda önüne geçilemiyor. Bu enfeksiyonları saptamak ve önüne geçebilmek için Fransa Hükümeti sponsorluğunda başlanan "Assistant de Lutte Automatisée et de Détection des Infections (ALADIN)" adlı proje Fransa hastanelerinde kullanılmaya başlandı.
Firmanın projedeki rolü nedir?
Xerox bilim insanları ile farklı tıp alanlarından birçok uzmanı biraraya getiren uzun yıllar süren proje sonunda gerçekleştirilen yazılım Xerox'un "durum tanımlayıcı" adı verilen "FactSpotter" teknolojisi baz alınarak geliştirildi.
Hastane enfeksiyonlarına önceden maruz kalmış hastaların kayıtları, kişiler üzerindeki hastalığın seyirleri, hastane virüslerinin hangi bünyede ne tür değer ve özellikler ortaya çıkardığı gibi ilişkilendirilmiş binlerce parametre bu yazılımın risk tanımlaması yapabilmesi için referans veri olarak kullanılıyor.
Geliştirilen yazılım, hastanın tıbbi tahlil ve raporlarında ortaya çıkan sonuçlara göre bir analiz yaparak, kişiye özel bir risk derecesi tanımlıyor. Eğer bu bağlantı HAI riski potansiyeli gösteriyorsa sistem tıbbi personeli otomatik olarak uyarıyor, böylelikle önleyici tedbirler alınabiliyor.

SDN

Hiç yorum yok: