25 Ocak 2010 Pazartesi

En çılgın robotlar

Sabah uyandığımızda bir Cylon ile kahvaltı edeceğimiz günlere doğru hızla ilerliyoruz. Robotlar artık her yerde...
Robot teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme, insansı robotların 100 yıldan kısa bir süre içinde hayatımızın bir parçası olacağı yönündeki görüşleri destekliyor.
 

 

Artık en garip işler için bile tasarlanmış bir robot var. İşte onlardan birkaçı...
Robot bebek Sokky


Yeterince kibirli ve zenginseniz, kendinizin bir robot kopyasını satın alabilirsiniz. Japon firması Little Island’dakiler, Yaklaşık 3000 TL'ye Sokky adını verdikleri robot bebeklerden birini sizin fotoğrafınızdan da yapabilir.




Bir dizi sensör ve aktüatör iler donatılmış olan Sokky, sorduğunuz sorulara ses kayıtlarınızla cevap vererek sohbet edebiliyor. 70 cm boyunda, 2,5 kilo ağırlığındaki robot, Windows XP ile uyumlu ve RSS girdilerinizi okuyup, LAN bağlantısıyla VoIP aramaları yapabiliyor.



Little Island, nedense Sokky’nin “düğünler için uygun” olduğunu belirtiyor.




Beetlemania – Robot stili


Adı Kabutom RX-03 ve Godzilla’nın düşmanlarından birine benziyor. Gergedandan esinlenerek tasarlanmış bu dev mekanik böcek, Ibaraki, Japonya’daki takıntılı bir adam tarafından 11 yılda yapıldı. Amacı ne mi? Bizi – ve böcek ilacı üreticilerini – korkutmak.

Bahsettiğimiz robot, uzaktan kumandayla veya içinden kontrol edilebildiği gibi, 6 yolcu da taşıyabiliyor. Gövdesi tekerleklerin üstünde dururken, bacaklarını da kendisini çekmek için kullanıyor.

Kabutom RX-03, 15 ton ağırlığı ve 11 metre uzunluğuyla pek de ezebileceğimiz türden bir böcek değil. Neyse ki sahibi, robotun amacının dünyayı yok etmek değil, “korumak” olduğunu belirtiyor.

Hiç yorum yok: