25 Ocak 2010 Pazartesi

Facebook paraları saçtı


Pek çok yeni kurulan internet şirketi tek bir sunucu ile işe başlar. Yatırım maliyeti düşük tutulduktan sonra eğer işler iyi giderse yeni sunucular kiralayarak veri yönetimi sistemini genişletir. Facebook için de her şey böyle başladı. Ama yeni kurulan internet şirketlerinin %99'undan farklı olarak Facebook'un işleri beklenenden çok daha iyi gitti. Üstelik işin içine sadece mesajlar değil bir de fotoğraflar ve videolar girince ihtiyaç duyulan sunucu sayısı hızla arttı.

Facebook şu anda dünyanın farklı noktalarındaki veri merkezlerinde pek çok sunucuya sahip. Fakat veri merkezinin bu kadar dağılması işleri oldukça karmaşık hale getiriyor ve maliyetleri de arttırıyor. Bunun üzerinde Facebook bu işin kontrolünü ele almaya karar verdi ve tam 180 milyon dolarlık bir yatırımla ABD Oregon'da kendine ait bir veri merkezi kurmaya karar verdi.

Yapımı 12 ay sürecek olan bu çok özel merkezde tüm Facebook kullanıcılarının verilerini en sağlıklı şekilde tutabilmek için sadece donanım yatırımları yeterli değil. Facebook aynı zamanda enerji tüketimini de %12 oranında azaltacak özel bir teknoloji geliştirdi ve şu anda bunun patentini almak için uğraşıyor.

Facebook bu yeni veri merkezi ile bilgileri hayranlarına anında aktarabilmek için şu adreste özel bir hayran sayfası da hazırladı.






Hiç yorum yok: