28 Ocak 2010 Perşembe

Firefox’tan YouTube’a Rest

Popüler tarayıcı Firefox ile YouTube arasındaki yeni video player krizi sürüyor. Bu kez Mozilla'dan YouTube'a darbe geldi.
Dünyanın en çok kullanılan tarayıcılarından Firefox'un geliştiricileri, YouTube'un seçtiği codec'i desteklemeyecekleri açıkladı. Geçtiğimiz günlerde flash yerine HTML5 video oynatıcı testlerine başlayan YouTube ekibi, H.264 video codec'i seçti. Mozilla, HTML5 desteklemelerine karşı H.264 codec'i Firefox'a eklemeyeceklerini belirtti.

H.264 yüksek kalite görüntüyü düşük boyutlarda sunabilen popüler bir codec. Sorun ise bu codec'in lisansı olması; bu da Mozilla için ek masraf demek. Mozilla'nın açıklamalarına göre H.264 internette popülerliğini sürdürür ve standart hale gelirse, lisans ücretleri düşebilir.

Mozilla, lisans ücretini ödese bile, kendine yakın çalışmalarda bulunan girişimcileri büyük bir masrafa sokacak. Mozilla'nın sayısız iş ortağının H.264 lisansı almasına olanak yok. Kısaca Mozilla, yüklü bir miktar lisans ücreti ödese bile Wikipedia, Participatory Culture Foundation ve Linux geliştiricileri açıkta kalacak.
Bugün başarılanların HTML, CSS, Javascript gibi lisans ücretleri olsa başarılamayacağını belirleten Mozilla, H.264 yerine Ogg Theora adındaki codec'in kullanılmasını istiyor. Apple, Google, Microsoft gibi firmaların ise HTML5 standartlarındaki codec'i henüz belli değil.

Apple, Ogg Theora'nın donanım desteğinin yetersiz kaldını düşünüyor. H.264'ü ise şart koşuyor. Google, Ogg Theora'nın YouTube için yetersiz kaldığını düşünüyor. Microsoft ise HTML5 desteğini henüz koymadığı için tartışmalara girmiyor.
Google'ın HTML5 video oynatıcısında H.264 kullanması, Apple ile bu codec'in yaygınlaşabileceğini gösteriyor. Video kalitesinin yüksek olmasına rağmen, küçük geliştiriciler için büyük bir darbe olacak. Fakat Ogg Theora da kimse için yeterli gözükmüyor. Bu yüzden Mozilla bir alternatif arayışında. Eğer Google On2 Technologies'i satın alabilirse, On2'nin codec'leri açık kaynaklı ve ücretsiz lisanslı olacak.

Hiç yorum yok: