18 Haziran 2009 Perşembe

Geleceğe damgasını vuracak meslekler





Sualtı kaynakçılığı
Sualtında kaynakçılık da mı olurmuş demeyin. Denizin içinden geçen boru ve yakıt platformlarının onarımı ve inşası söz konusu olduğunda görev alan bu meslek grubundakilerin bir kısmının günümüzde batı Afrika ve Asya'da çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Association of Commercial Diving Academy International'dan alınan sertifikayla birlikte resmen sualtı kaynakçısı olan kişiler, 4 aylık zorlu bir eğitimin ardından bu sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Yüzme yeteneği ve lise diploması ise bu işe başlamadan önce kişilerden beklenen en önemli iki nokta olarak öne çıkıyor. Mesleğe ilk girildiğinde ve işe başlandığında saat başına 17 ila 20 dolar kazanan sualtı kaynakçıları, 2,5 yıllık bir sürenin ardından maaşlarını ikiye katlayabiliyor.




Enerji Mühendisi
Günümüzün en büyük problemlerinden biri daha önce de dile getirdiğimiz gibi enerji sorunudur. Bu anlamda ortaya çıkan Enerji Mühendisleri, güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları ya da kendini yenileyen enerji sistemleri üzerinde çalışmaları olabilir. Elektrik, mekanik veya kimya mühendisi olan kişilerin ulaşabildiği bir kariyer olan Enerji Mühendisliği, kişilere 50.000 ila 100.000 dolar arasında gelir sağlayabiliyor.



Rüzgar Kaşifliği
Bir Çevre Mühendisi olan Mathias Craig, 2004 yılında Nikaragua denilen bir Orta Amerika ülkesinde bulundu. Burada bir süre vakit geçiren Craig ve erkek kardeşi çok ilginç bir olayı gözlemlediler: Nikaragua'da bulunan bir sahil kesimi sanki 200 yıl öncesinin vahşi Batı'sını andırıyordu; zira taşımacılık at ve ufak botlarla sağlanıyordu ve hiçbir yerde ortalığı aydınlatacak bir lamba bulunmuyordu. Kar amacı gütmeyen Blue Energy Gropu'un da kurucusu olan Craig ve kardeşi, daha sonra yanına bazı gönüllü ekip arkadaşları da bularak rüzgar tirübünü inşa etmeye başladılar. Yörede fazlasıyla görülen ve hızı oldukça yüksek olan rüzgarı yakalayarak enerji elde etmeyi uman Craig, bunda başarılı da oldu ve yöre elektriğe kavuştu. Aynı proje şimdi de Zimbabve, Peru ve Sri Lanka gibi ülkelerde de kullanılıyor ve gelişen dünyadan uzakta kalan yörelerin aydınlanması amaçlanıyor. Dünya genelinde hiç de azımsanmayacak bir nüfusun benzer problemleri yaşadığını dile getiren Craig, Nikaragua'da şu an için 9 adet rüzgar tirübünün inşa edilmiş olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerde bu meslekten kazanılan gelir 1000 ila 4000 Dolar arasında değişirken, ABD'de ise bu meslek sahipleri 55.000 Dolarlık bir gelir elde edebiliyor.

Hiç yorum yok: