13 Ocak 2010 Çarşamba

Televizyon ve Notebooklar İçin LED'li Nanoteknoloji Zamanı

Nanosys'in CEO'su Jason Hartlove; artık ışık ve aydınlatma sektöründe de kaliteli, verimli ve tasarrufluluğu bilinen LED'lerin artık daha kaliteli,daha verimli,daha canlı ve daha tasarruflu olmasını nanoteklojiyle sağladıklarını CES fuarında Jaymi Heimbuch ile yaptığı röportajda dile getirdi.

Tek renk vermek üzere kullanılan LED lerin beyaz ışık vermesi için, birçok dalgaboyunda ışık yayan bu diyotlar bir araya getirilmiştir.Nano teknoloji ile üretilen LED grupları ile, ayarlanabilir beyaz ışık elde edilmiştir.Nanokristalli LED içeren ampüller ise elektrik enerjisini direk ışığa çevirmektedir. Bu özel ampullerin, 23 yıl ömrü olabileceği ve aydınlatmada %90 tasarruf sağlıyacağı belirtilmektedir. Bu yolla küresel ısınma sorunu kısmen hafifletilecektir.CRI değeri 90 ve CCT değeride 2800K (kelvin). Hüner nanoteknoloji içinde, tüpün yarı iletken malzemelerle katmana mavi LED ışıkları (en tasarruflu LED renkli) yardımıyla canlı renkler elde edildi. Güncel LED teknolojisi ile aynı enerji tüketimi ama sonuç olarak çok daha iyi. Nanoteknolojiyle elde edilen bu sıcak renklerle LCD ekranlarda kalite, renk doygunluğu açısından hayliyle artmıştır.

Hartlove; gelecek yıl için tahminlerinin LED-aydınlatmalı olacak notebook'larda %60 artış,arkadan LED aydınlatmalı televizyonlarında &10 artış olacağını tahmin ettiklerini belirti.Çünkü insanlar artık kaliteli görüntü talepleri var.

Yılın sonun da HDTV ekran ve aydınlatma armatürlerin de bu teknolojiyi kullanılır hale geleceğini belirtti.

CRI ve CCT değerleri kısaca anlatalım.

CCT:

Kromatikliği ışık kaynağının kromatikliğine çok benzer olan bir kara cismin mutlak sıcaklığıdır. İlişkili renk sıcaklığı (CCT), bir lambanın yaydığı ışığın, belli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında referans bir kaynaktan gelen ışık rengine bağlı olarak aldığı rengin görünüşünü tanımlayan teknik bir özelliktir ve Kelvin (K) cinsinden ölçülür. Bir lambanın CCT değeri, yaydığı ışığın genel olarak “sıcak” veya “soğuk” olmasıdır. Ancak sıcaklık ölçeğinin aksine CCT değeri 3200 K’nın altında olan lambalar genellikle renk olarak “sıcak” ışık kaynağı olarak kabul edilirken CCT değeri 4000 K üzeri olan lambalar genellikle renk olarak “soğuk “ kabul edilir.

Bir ışık kaynağının ilişkili renk sıcaklık tanımı, lambanın verdiği ışığın genel görünüşüne dair ideal bir gösterge niteliğindedir ancak lambanın spesifik spektral güç dağılımı ile ilgili herhangi bir bilgi sunmaz. Bu yüzden iki lambanın verdiği ışık aynı renkte görülebilir ancak bu ışıkların obje renkleri üzerindeki etkileri oldukça farklı olabilir. Benzer renk sıcaklığına sahip olan bir referans kaynak tarafından aydınlatıldığı duruma kıyasla, objelerin bir ışık kaynağı tarafından aydınlatıldığında uğradığı renk dönüşüm derecesinin ölçüsüdür.

CRI:

Işık kaynaklarının nesnelerin rengini “doğru” şekilde dönüştürebilme yeteneği farklı farklıdır. Bir lambanın renk dönüştürme özelliği Renk Dönüşüm İndeksi (CRI) olarak ifade edilir. Belli bir lambanın CRI değerini tespit etmek için standart renkli sekiz test örneği, renk sıcaklığı olarak test lambasına çok yakın ve CRI değeri 100 olan bir referans ışık kaynağı tarafından aydınlatılır. Bu örneklerin referans ışık kaynağı altındaki kromatikliği hesaplanır. Daha sonra aynı örnekleri aydınlatmak için test lambası kullanılır. İki test arasında kromatiklikte meydana gelen tüm “kaymalar” bir tablo halinde hazırlanır ve sonuçların ortalaması alınarak test lambası için tek bir CRI değeri bulunur. Lambanın CRI değeri benzer renk sıcaklığına sahip bir referans kaynak ile ilintili olduğundan farklı ilişkili renk sıcaklığına (CCT) sahip lambaların CRI değerlerinin karşılaştırılması herhangi anlamlı bir veri sunmaz. CRI, “doğal” nesnelerin belli bir ışık kaynağı tarafından aydınlatıldığında nasıl görüleceğini ifade eden genel bir göstergedir. Genel olarak birçok aydınlatma uygulaması için değeri 70 ve üzeri olan CRI istenecektir.

Bir lambanın CRI değeri sekiz test sonucunun ortalaması olduğundan bu değer, renklerden herhangi birinin görünüşünün etkisine dair bir veri sunamaz. Bu durumda nesneyi aydınlatan iki ışık kaynağının CRI değeri 70’dir ancak sağdaki ışık kaynağı, soldakine göre mavi rengi daha doğal şekilde dönüştürmektedir.



VeTeknoloji

Hiç yorum yok: